Wereldberoemde filmrekwisieten

Filmrekwisieten worden in het Engels ‘prop’ genoemd, wat een afkorting is van het Engelse woord voor eigendom, property. Deze voorwerpen behoren toe aan een of meerdere filmpersonages. Rekwisieten zijn in feite de voorwerpen die een acteur zou kunnen gebruiken ter ondersteuning van het acteerwerk. De kostuums, het decor en de belichting zijn dus geen rekwisieten, behalve wanneer het voorwerp nadrukkelijk gebruikt wordt.

Omdat er al decennialang films en series opgenomen en uitgezonden worden, bestaan er inmiddels een oneindig aantal rekwisieten. Enkele daarvan komen uit wereldberoemde films en kunnen daarom iconisch genoemd worden. Hier volgt een mooie verzameling van iconische filmrekwisieten.

Vloerkleden

Er zijn een aantal filmklassiekers waarin een vloerkleed gebruikt wordt als rekwisiet. Frappant is echter wel dat dit bijna altijd veelkleurige vloerkleden met een Perzisch motief zijn en nooit donkere zwarte vloerkleden of vloerkleden van sisal. We noemen een aantal films met bijbehorende scène.

  • Trainspotting – In deze scène ligt Mark Renton in een roes van heroïne te trippen op een rood vloerkleed. Hij beeldt zichzelf in dat hij compleet wegzakt in het kleed.
  • Money Pit – Tom Hanks komt vast te zitten in een gat in de vloer dat bedekt wordt door een vloerkleed. De scène beeldt op creatieve wijze het vastzitten in drijfzand uit.

Koffers en tassen

Tassen, koffers en andersoortige bagagevoorwerpen komen veelvuldig voor in films.

  • Pulp Fiction – De beide hoofdrolspelers, de huurmoordenaars Vincent Vega en Jules Winnfield, hebben het gemunt op een bende dieven die een koffertje hebben gestolen. Dit iconische koffertje wordt gedurende de film meerdere malen opengemaakt, echter kom je er als kijker niet achter wat er nou eigenlijk in dat felbegeerde koffertje zit. Het enige dat je te zien krijgt is een goudgele warme gloed op het gezicht van degene die de koffer opent.
  • American Beauty – ‘American Beauty’ werd gefilmd met een minimaal budget, waardoor de filmregisseur besloot om een simpel wit plastic tasje te gebruiken als rekwisiet. Het tasje danst eenzaam in de wind in een verlaten straat. Deze eenvoudige scène weet, mede door de muziek, een bepaald gevoel op te wekken bij zowel de hoofdrolspeler als de kijker.

Kinderspeelgoed

Kinderspeelgoed wordt vaak gebruikt in horrorfilms en thrillers, waarschijnlijk om het contrast tussen kinderlijke onschuld en het kwaad extra te benadrukken. Toch zijn er ook andere filmgenres waarin kinderspeelgoed als een belangrijk rekwisiet wordt ingezet.

  • Inception – In de gecompliceerde psychologische sciencefiction film ‘Inception’ draagt Cobb altijd zijn totem in de vorm van een metalen tol bij zich. De film is een voortdurend heen en weer bewegen tussen een hyperrealistische droomwereld en de dagelijkse realiteit. Om te kunnen vaststellen in welke wereld Cobb zich begeeft draait hij aan de tol. Wanneer deze oneindig blijft tollen betekent dit dat hij zich in de droomwereld bevindt. Valt de tol, dan is Cobb wakker.