Klassieke kostuumdrama’s

Een subcategorie van dramafilms zijn klassieke, traditionele kostuumdrama’s. De naam van deze soort films stamt af van het feit dat acteurs kostuums dragen. Met andere woorden: dit zijn dramafilms met een historische setting, veelal de Middeleeuwen tot en met ongeveer 1900. Dit betekent ook dat deze films veelal klassieke verhalen vertellen, of een verhaallijn volgen die te maken heeft met deze historische setting.

De toneelstukken van Shakespeare zijn bijvoorbeeld bijna allemaal verfilmd; deze films zijn goede voorbeelden van klassieke kostuumdrama-films. Denk bijvoorbeeld aan Macbeth, Romeo and Juliet, Hamlet en the Merchant of Venice. Deze kostuumdrama’s sluiten aan bij de verhaallijnen van Shakespeare en zien er ook uit alsof zij zijn geschoten in zijn tijd.

Naast fictieve historische drama’s bestaan er ook veel dramafilms die gebaseerd zijn op waargebeurde historische verhalen. Dit zijn dramatische, inspirerende of ontroerende verhalen die men veelal kent uit de geschiedenisboeken. Denk bijvoorbeeld aan biografische films over koningin Elizabeth, Richard Leeuwenhart en andere bekende historische figuren.

Deze films zijn alom geliefd bij het grote publiek om hun klassieke, universeel aansprekende thema’s en het feit dat zij reeds bekende verhalen tot leven brengen voor een brede doelgroep.