Post-apocalyptische films

Het einde van de wereld werd een populair onderwerp voor boeken en films tijdens de Koude Oorlog. Terwijl Amerika en Rusland met elkaar streden om wie de meeste kernwapens kon produceren, begonnen schrijvers en filmproducenten zich voor te stellen hoe een wereld na een grote kernoorlog eruit zou zien. Wij zouden niet graag in de schoenen van de overlevenden staan, maar het idee heeft al generaties gefascineerd. Dit zijn een paar van de meest interessante post-apocalyptische films, die een leven na een gigantische wereldwijde ramp proberen te verbeelden.

The Road

In dit scenario heeft een onbekende ramp geleid tot de uitsterving van alle planten en dieren ter wereld. Een vader en zijn zoontje proberen te overleven in het niemandsland, waar voedsel nauwelijks te vinden is en waar bendes kannibalen het land afschuimen. Een ingrijpende film, waarin de ruige, wanhopige vader (Viggo Mortensen) zijn jonge zoontje probeert te leren om te overleven onder de zwaarst mogelijke omstandigheden.

Melancholia

Dit is eigenlijk een pre-apocalyptische film, waarin een planeet dreigt te botsen met de aarde. We zien in deze film hoe mensen zich proberen te verzoenen met de wetenschap dat de wereld binnenkort ten einde zal komen. Het karakter van Kirsten Dunst staat aan de vooravond van haar huwelijk, maar besluit de trouwerij af te zeggen nog voordat de naked cake is aangesneden. Ze ontwikkelt een ernstige depressie in de tijd voorafgaand aan de botsing. Dit is een echo van de depressies van Lars von Trier, de regisseur van de film.

Into The Forest

Een Canadese film uit 2015, waarin wereldwijd de stroom uitvalt en het moderne leven tot stilstand komt. Een vader en twee tienerdochters (Ellen Page, Evan Rachel Wood) proberen te overleven in hun huis in de bossen. Deze film wordt niet gedragen door actie en schrikeffecten, maar biedt eerder een realistische verkenning van het leven na de apocalyps. We zien hier de effecten van een dergelijke ramp op de relatie tussen de twee zussen.

World War Z

Er zijn veel verschillende manieren waarop het einde van de wereld wordt voorgesteld. Een grootschalige chaos veroorzaakt door een plaag van zombies is een van de meest populaire scenario’s. In World War Z overspoelen hordes van deze wandelende ondoden de aarde. Het karakter van Brad Pitt reist naar verschillende crisisgebieden en probeert de zombieplaag buiten de veilige zones, de laatste toevluchtsoorden van de mensheid, te houden.

Reign Of Fire

Een klassieke post-apocalyptische film waarin draken ontwaken uit de aarde en de wereld overnemen. In deze film volgen we het lot van de weinige overlevenden en de pogingen van een verzetsgroep om in de tegenaanval te gaan en de verwoestende reptielen te vernietigen.

Children of Men

In deze aangrijpende film is de mensheid massaal onvruchtbaar geworden. Dat heeft geleid tot grootschalige ontwrichting van het leven: door deze crisis is Groot-Brittannië in een politiestaat veranderd. Het karakter van Clive Owen komt op het spoor van de laatste zwangere vrouw ter wereld, en probeert haar koste wat kost te beschermen.