Hoe bioscopen hun klantcontacten kunnen beheren

Ook binnen de culturele sector wordt het steeds belangrIJker om over een effectief klantmanagementsysteem te beschikken. Tegenwoordig maken een aantal bioscopen in Nederland gebruik van het CRM-systeem om contact te kunnen onderhouden met hun bezoekers.

Het belang van een goed klantcontact

Hoewel zaken als het onderhouden van klantrelaties en digitale marketing karakteristiek zijn voor de commerciële sector, beschouwen kunst- en andere culturele instellingen het vinden van leads en het doen van aanbiedingen juist als platte commercie en als iets dat hun bezoekers waarschijnlijk niet op prijs zullen stellen.

Maar door het wegvallen van subsidies voor kunst en cultuur, beseffen steeds meer artiesten dat ook zij zich moeten bezighouden met het warm houden van klantrelaties. De bedrijven binnen de culturele sector die hierin vooroplopen zijn de organisaties die zich bevinden op het raakvlak van de kunst en het bedrijfsleven, zoals poppodia, theaters en bioscopen.

De bioscoop als ervaring

Bioscopen in Nederland staan onder druk. Door de ruime beschikbaarheid van streamingdiensten en grote flatscreens is het voor filmliefhebbers wel zo aantrekkelijk om thuis een eigen bioscoop te bouwen. Geen wonder dat een stijgend aantal bioscopen zich tegenwoordig richt op het lokken van bezoekers naar hun filmzaal.

Men richt zich daarbij vooral op de unieke ervaring van een bezoek aan de bioscoop: kortom, op alle zaken die thuis niet kunnen worden nagebootst, zoals bijvoorbeeld de leuke contacten, de service door het bioscooppersoneel, de luxe en comfortabele stoelen die zich in de filmzalen bevinden en uiteraard het interieur van de ontvangsthal. Tevens worden er speciale gelegenheden georganiseerd, zoals kleine tentoonstellingen van filmrekwisieten, inleidende toespraken met interessante weetjes over de komende film, of thema-avonden met meerdere films en theaterelementen.

De voordelen van het CRM-systeem

Steeds meer bioscopen kiezen voor een op maat gemaakt CRM-systeem, waarmee elk aspect van een klantrelatie kan worden vastgelegd. Op deze manier worden aanknopingspunten gecreëerd waarmee bioscopen hun voordeel kunnen doen. Het zijn de gespecialiseerde ICT-bedrijven zoals lime-technologies.nl die dit soort digitale systemen ontwikkelen.

Een CRM-programma biedt waardevolle mogelijkheden om de relatie tussen klant en bioscoop hechter te maken. Met behulp van deze werkwijze worden talloze gegevens van de bioscoopbezoekers verzameld. De datasets kunnen daarna gebruikt worden om het bezoekersaantal flink te verhogen.

Een scala aan mogelijkheden

De gegevens die zich in het klantrelatiesysteem bevinden, bieden gigantisch veel mogelijkheden om een bioscoop succesvoller te maken. Om te beginnen kunnen de medewerkers direct zien welke films, genres, acteurs en regisseurs de meeste bezoekers hebben getrokken en dus als interessant aangemerkt kunnen worden. Maar een CRM-systeem richt zich ook op de persoonlijke interactie met klanten.

Zo kunnen bezoekers na hun bioscoopbezoek een enquête in de mail krijgen met vragen over hun bioscoopervaring. Bovendien kunnen ze automatisch geattendeerd worden als er nieuwe films van hun favoriete regisseurs of genres in de bios draaien. Voorts kunnen ze korting krijgen op films die passen bij hun interesses. Jonge bezoekers worden via de sociale media benaderd, terwijl oudere bezoekers in de regel een e-mail ontvangen. Ook de tone of voice van een mailtje of berichtje wordt aangepast aan de doelgroep.

Al deze verbeteringen van het relatiebeheer zorgen voor een gerichter contact met klanten. En dus voor een hogere omzet van de bioscoop die deze methode gebruikt.