Romantische dramafilms

We zijn allemaal bekend met het feit dat in de liefde allerlei vormen van drama en dramatische gebeurtenissen plaats kunnen vinden. De meeste mensen hebben wel eens te maken gehad met verliefdheid, liefdesverdriet, het verlies van een geliefde of andere dramatische gebeurtenissen in verband met de liefde. Om deze reden zijn zogenaamde romantische dramafilms, die draaien om dramatische gebeurtenissen in de liefde, een zeer bekend en populair genre binnen de dramafilms.

Vanwege de herkenbaarheid en alledaagse thema’s die romantische dramafilms behandelen, zijn deze films toegankelijk en begrijpelijk voor een groot publiek, terwijl zij het publiek toch kunnen ontroeren en meenemen in een verhaal. Een bekende soort romantische dramafilm is de film die gaat over onbeantwoorde liefde; iemand is verliefd op een ander die zijn of haar liefde niet deelt. Daarnaast is ook het verlies van een geliefde (door een ongeluk of andere tragedie) een bekend motief in romantische dramafilms. Toch kunnen romantische dramafilms ook een positieve inslag hebben: het kan zijn dat na vele obstakels en hindernissen te hebben overkomen de geliefden alsnog samen komen.

Een klassiek voorbeeld van een (moderne) romantische dramafilm is de Amerikaanse film the Notebook uit 2004. Deze film draait om het verhaal van twee geliefden, die door externe omstandigheden (onder andere sociale druk van ouders en omgeven, eveneens een klassiek thema in romantische dramafilms) niet bij elkaar kunnen zijn – maar uiteindelijk toch samen oud zullen worden. De kracht van deze film en andere romantische dramafilms schuilt erin dat iedereen automatisch meeleeft met de personages, omdat het draait om hele begrijpelijke en basale menselijke emoties. Dit wordt nog eens versterkt door het dramatische verhaal, dat echter wel iedereen zou kunnen overkomen.

Ook de klassieke film Titanic zou goed in deze categorie geschaard kunnen worden. In deze klassieker uit 1997 draait het om een hoofdrolspeler (Leonardo Dicaprio) en zijn geliefde tijdens de fameuze ramp met het schip de Titanic, die uiteindelijk zou zinken. Hoewel de ramp en het daarmee gepaard gaande spektakel uiteraard een belangrijk onderdeel zijn van de film, draait deze film in essentie om de relatie tussen de twee geliefden die de hoofdrol hebben. Zoals bekend bij iedereen die deze film heeft gezien, loopt het uiteindelijk niet goed af met één van de twee geliefden, die zich op zal offeren voor de ander. Dit is ook een klassiek thema binnen de romantische dramafilm: opoffering en de kosten die gepaard gaan met (al dan niet onbeantwoorde) liefde.