4 films over pandemieën

Het is één van de meest populaire schrikbeelden van de mensheid. En dus is het ideaal voer voor een spannende, enge, en vaak toch ook hoopvolle film. Een pandemie is een wereldwijde epidemie, waardoor de maatschappij ontwricht wordt. In sommige van deze films zelfs permanent. In deze films sterft een groot deel van de bevolking – of muteert in iets… anders. De recente Corona-crisis leerde ons hoe anders het leven in een land in quarantaine er aan toegaat. Toe aan een avondje griezelen? Kijk deze 4 films over een pandemie.

Outbreak (1995)

Eén van de klassiekers binnen het genre. Een aapje besmet een Amerikaanse wetenschapper met een Afrikaans virus, en ontsnapt dan. De overheid probeert de zich ontwikkelende ziekte eerst in de doofpot te stoppen, en dreigt daarna radicale maatregelen te nemen om hem te verslaan. De hoofdpersonen, de wetenschappers gespeeld door Justin Hoffman en Renee Russo, zitten in een race tegen de klok om het ontsnapte aapje – dat antilichamen draagt – te vangen. Vergeleken met moderne films valt de maatschappelijke schade hier overigens mee, wat de film wel extra realistisch maakt.

Contagion (2011)

Een dramatische, grootschalige en aangrijpende film over een pandemie. Drie wetenschappers (Kate Winslet, Jennifer Ehle en Marion Cotillard) gaan de strijd aan met een ziekte die de kop opsteekt in Hong Kong. Al snel vallen er miljoenen doden over de hele wereld, worden er strenge quarantaines ingesteld en breekt er chaos uit. Door slim detectivewerk naar Patient Zero (het eerste slachtoffer) kunnen de hoofdpersonen de bron van de ziekte achterhalen en een remedie ontwikkelen. Deze film kan je nu op je refurbished macbook air op Netflix bekijken.

28 Days Later (2002)

Een zombiefilm is niet automatisch een goede film over een pandemie – maar kan dan wel zijn, als het bekende “zombievirus” in wetenschappelijke termen wordt behandeld. 28 Days Later is zo’n film, en is bovendien vermakelijk om te kijken. De hoofdpersoon Jim (Cillian Murphy) wordt, 28 dagen na de verspreiding van een virus, wakker in een verlaten hospitaal. Hij komt er al snel achter dat het virus mensen verandert in bloeddorstige roofdieren en bovendien via bloed verspreid kan worden. Jim ontdekt dat er gelukkig niet-geïnfecteerden zijn die zich georganiseerd hebben en proberen te overleven in een levensgevaarlijke wereld. Deze film geeft een interessant beeld van hoe verschillende personages omgaan met een ernstig uit de hand gelopen epidemie.

Children of Men (2006)

Deze film biedt een inkijkje in een scenario met een bizarre pandemie: niemand kan nog kinderen krijgen. Dat gegeven leent zich voor een grote variatie aan desastreuze effecten. In de UK dwalen groepen moordenaars door het landschap, promoten reclamespotjes kits voor euthanasie aan eenzame ouderen, en wordt het leger ingezet tegen vluchtelingen. Hoofdpersoon Theo komt in contact met een verzetsgroep – die de laatste zwangere vrouw op de wereld naar een veilige plek probeert te brengen.