Romantische komedies

Romantische komedies, ook wel romcoms genoemd (van de Engelse woorden romantic (‘romantisch’) en comedy (‘komedie’)) zijn een speciale subcategorie van de komische films. Zoals de naam al aangeeft zijn dit soort films een combinatie tussen klassieke romantische films, die met name draaien om liefde en moeilijke situaties tussen twee of meer geliefden, en komische films. Door de combinatie van komedie en romantiek zijn deze films een lichtere variant van de soms nog al zwaarmoedige klassieke romantische films. De afwisselen van liefde, romantiek met lichtere grappen zorgt ervoor dat de zware emotionele lading van een traditionele romantische film als het ware wat beter verteerbaar wordt. Dit zorgt er ook voor dat romantische komedies vaak een groot publiek aan kunnen spreken, waaronder ook filmkijkers die over het algemeen niet geïnteresseerd zijn in traditionele romantische films.

De best beoordeelde romantische komedie films van de afgelopen tien jaar zijn 500 Days of Summer uit 2009, Crazy Stupid Love uit 2011, Silver Linings Playbook uit 2012, He’s Just not that Into You uit 2009, Easy A uit 2010, Friends with Benefits uit 2011, the Proposal uit 2009, the Bounty Hunter uit 2010, Forgetting Sarah Marshall uit 2008 en No Strings Attached uit 2011. Een rode lijn in deze verschillende films is dat het veelal gaat over een onwaarschijnlijke liefde tussen twee personen die ogenschijnlijk niet bij elkaar passen of niet gezamenlijk zullen eindigen. Ondanks alle onwaarschijnlijkheden en tegenslagen eindigen deze twee hoofdpersonen uiteindelijk dan alsnog bij elkaar. De tegenstellingen tussen de hoofdpersonen zorgen vaak voor de komische situaties die nodig zijn om een romantische komedie luchtig te houden.

Ook uit Nederland komen een aantal bekende romantische komedies, die vaak ook commercieel gezien een enorm succes zijn. Een bekend voorbeeld uit de laatste jaren is de film Alles is Liefde uit het jaar 2007.