Tienerkomedies

Tienerkomedies oftewel teenage comedy is een speciale subcategorie binnen de komediefilms die zich, zoals de naam doet vermoeden, met name richt op een publiek bestaande uit jongvolwassenen. Hoewel dit genre geen precieze afbakening kent, zal menig filmkijker het soort film an sich wel herkennen.

Dit soort films draait vaak om seks en flauwe grappen (daaromtrent) en heeft een redelijk ‘kinderachtig’ niveau qua humor, wat niet wegneemt dat een groot publiek er hartelijk om kan lachen. Bekende voorbeelden van deze filmsoort zijn onder andere de gehele American Pie serie, die bestaat uit vier films, waarvan de eerste uitkwam in 1999. Deze films hebben wereldwijd meer dan een miljard opgehaald, wat wel aangeeft hoe populair tienerkomedies kunnen zijn. Andere voorbeelden zijn onder meer de Scary Movie-films en films zoals Deuce Bigalow.

Deze films worden over het algemeen erg slecht beoordeeld door critici, vanwege het lage niveau van de grappen en het vaak slecht in elkaar stekende verhaal. Dit neemt echte niet weg dat veel van dit soort films commercieel een succes zijn, en grote bezoekersaantallen trekken. Met name voor groepen giechelige tieners zijn deze films erg grappig en een aantrekkelijk avondje uit.