Moderne actiefilms

De noemer moderne actiefilms is erg breed, maar voor dit artikel wordt hieronder geschaard dezelfde soort films als de klassieke actiefilm maar dan in een modern jasje. Nog steeds draaien deze films om spetterende actiescènes, schietgevechten, geweld en een heldhaftige hoofdpersoon.

Het verschil is echter dat deze films tegenwoordig een veel sneller tempo hebben dan de klassieke actiefilms, en minder ‘over the top’, meer realistische special effects gebruiken. Deze films draaien echter nog steeds om de actie, en het verhaal is van minder belang. Zij zitten echter veelal beter in elkaar qua montage dan de klassieke actiefilms, waardoor het geheel er alsnog gelikt uitziet.

Een goed voorbeeld van een moderne actiefilm zijn de John Wick films met de Amerikaanse acteur Keanu Reeves in de hoofdrol (ook wel bekend als Neo uit de Matrix-trilogie). Deze films staan bekend om spectaculaire schietpartijen en veel geweld, terwijl alles toch nog realistisch en ‘rauw’ oogt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de klassieke Rambo-films die zo over de top waren dat het er tegenwoordig knullig uitziet. Deze films laten zien dat de klassieke actiefilm, met een klassieke actieheld in de hoofdrol nog steeds een zeer geliefd filmgenre is onder het moderne publiek.