Het filmfestival in Cannes

Het filmfestival dat jaarlijks gehouden wordt in de Franse badplaats Cannes is een prestigieus evenement van internationale allure. Dit filmfestival dat in 1946 voor het eerst georganiseerd werd, vindt normaliter plaats in het Palais des Festivals et des Congrès op de La Croisette. Het trekt ieder jaar veel bezoekers, niet alleen beroemdheden maar ook vakantiegangers die hopen een beroemdheid te kunnen spotten.

Nieuwe films

Op het filmfestival presenteren filmproducenten hun nieuwste films om ze daarna aan geïnteresseerde distributeurs te kunnen verkopen. Juist omdat het festival zoveel aandacht krijgt, is het de ideale gelegenheid voor dit soort handel. De grote aandacht die naar het festival uitgaat heeft overigens ook te maken met de vele filmsterren die het festival bezoeken. Ze verschijnen op de rode loper waar ze naartoe gebracht worden met luxueuze wagens. Terwijl ze de trappen opgaan van het Palais des Festivals et des Congrès kan het publiek de filmsterren nog even bewonderen. Daarna verdwijnen ze achter gesloten deuren alwaar de prestigieuze prijs La Palme d’Or wordt uitgereikt voor de beste film.

Beroemdheden spotten

Toch kan het zomaar gebeuren dat je tijdens dit filmfestival ergens anders in Cannes een beroemdheid tegen het lijf loopt. Wees dus altijd voorbereid en trek een betoverende zomerjurk aan – verkrijgbaar bij https://www.na-kd.com/nl – of een flitsende bikini op het strand van Cannes. Je weet immers nooit wie je tegenkomt: voordat je het weet sta je ineens met een beroemdheid op de achtergrond op de foto. Dit jaar was de aanwezige filmindustrie en de pers echter behoorlijk afgeslankt. Dit had natuurlijk alles te maken met de coronaregels die op dit moment gelden. Het reizen bleek voor sommigen dan ook lastig omdat bepaalde ‘vaccins’ niet erkend werden of omdat QR-codes niet geaccepteerd werden.

Het Mekka van de filmindustrie

Er waren echter nog genoeg bekende sterren te bewonderen in het Mekka van de filmindustrie. Ook waren er veel fotografen en talloze dagjesmensen aanwezig. Iedereen was blij dat het festival weer doorgang kon vinden. Het jaar daarvoor was het festival immers op het laatste moment geannuleerd. Dit jaar mocht de film ‘Annette’ van de Fransman Leos Carax de spits afbijten. Jodie Foster was onder andere als eregast aanwezig. Het filmfestival duurde van dinsdag 6 juli tot zaterdag 17 juli 2021.

De Gouden Palm

De regisseuse van het absurdistische drama ‘Titane’ won op deze 74e editie van het festival de Gouden Palm. Haar naam is Julia Ducournau en zij is de tweede vrouw die de Gouden Palm in ontvangst mocht nemen. Jane Campion ging haar in 1993 voor met ‘The Piano’. Er waren dit jaar 24 films die kans maakten op de Gouden Palm.