Superheldenfilms

Een variant op het klassieke actiefilms-genre is het genre superheldenfilms. Deze films hebben in hoofdlijn een bepaalde aantrekkingskracht die ook te vinden is in het genre klassieke actiefilm: het draait om spanning, sensatie, geweld en actie. Het verschil is echter dat superheldenfilms veelal een setting hebben in een fantasie-wereld, bovennatuurlijke elementen bevatten of anderszins onrealistisch(er) zijn ten opzichte van klassieke actiefilms. In beide genres draait het echter wel meestal om één hoofdpersoon (de ‘good guy’ oftewel de superheld) die een ‘bad guy’ moet verslaan, maar dan met gebruikmaking van zijn of haar superkrachten of andere bovennatuurlijke vaardigheden.

De karakters in superheldenfilms zijn veelal niet bedacht door de filmmakers, maar afkomstig uit eerder uitgegeven stripboeken, vaak Amerikaanse ‘comics’. Deze bevatten een bijna onuitputtelijke voorraad superhelden, die grote bekendheid genieten onder het grote publiek. Een goed voorbeeld van een bekende superheld die een rol speelt in meerdere films is Superman. Daarnaast zijn ook Batman, Spiderman, Iron Man, Aquaman en anderen erg bekend onder een groot publiek, ook publiek dat nog nooit een stripboek heeft gelezen.

Superheldenfilms hebben in de laatste jaren bewezen één van de meest financieel succesvolle soorten films te zijn. Zo heeft de laatste superheldenfilm over de Avengers (een groep superhelden bestaande uit onder meer de Hulk, Captain America, Rocket Raccoon, Thor, Black Widow, Iron Man en anderen) meer dan 620 miljoen dollar opgehaald bij de première.

Bij deze films is het verhaal van groter belang dan bij klassieke actiefilms. Vaak bestaat er al een verhaal dat afkomstig is uit de oorspronkelijke comics, en hoeft dit verhaal slechts te worden aangepast om geschikt te zijn voor het witte doek. Superheldenfilms vormen zogenaamde ‘franchises’, wat betekent dat er meerdere films over dezelfde superheld gemaakt zullen worden, die verschillende verhalen uit de stripboeken vertellen. Daarnaast maken superheldenfilms vaak gebruik van zogenaamde crossovers. Dit houdt in dat een held uit één franchise ook kan opduiken in een superheldenfilm uit een andere franchise. Dit moedigt fans van één superheld aan om ook de film die over een andere superheld gaat te gaan bekijken.

Ook bij deze films geldt echter dat de voornaamste kritiek is dat het verhaal te wensen overlaat of op zijn minst erg onrealistisch kan zijn. Aan de andere kant zijn de echte fans desondanks vaak erg betrokken bij een bepaalde superheld.