De 5 beste Stephen King-verfilmingen

Stephen King is een schrijver van horrorromans. In zijn lange carrière heeft hij meer dan 50 boeken geschreven, waarvan wereldwijd meer dan 350 miljoen exemplaren verkocht zijn. Veel van zijn werk is sindsdien verfilmd. Horrorfilms zijn een genre dat meestal geen hoge ogen gooit in de hitlijsten, en een paar filmbewerkingen van King’s romans hebben ook erg slechte kritieken ontvangen. Aan de andere kant zijn er filmsversies die kijkers op het puntje van – of diep weggedoken in – hun stoel deden belanden. Deze bewerkingen kregen uitstekende recensies en worden als een paar van de beste horrorfilms ooit beschouwd. We hebben hier een lijst gemaakt van 5 van de beste verfilmingen van de boeken van Stephen King.

5. Carrie (1976)

Carrie is gebaseerd op de eerste roman van King. Het tragische verhaal van een eenzaam tienermeisje met een religieuze fanaticus als moeder heeft de jaren goed doorstaan. Wanneer zij eindelijk een sprankje hoop in haar trieste leven vindt, wordt ze wreed verraden. De chaos die ze dan aanricht met haar telekinetische gaven voelt meer dan verdiend. De remake uit 2013, met een modernere setting, verdient het zeker om in de schoenen van zijn voorganger te staan.

4. The Shining (1980)

Stanley Kubrick bewerkte de roman The Shining tot een klassieker. De film volgt de langzame afdaling in krankzinnigheid van de oppasser van een geïsoleerd hotel en zijn familie. Hoewel de eerste kritieken niet erg lovend waren, zijn de meningen over de verfilming van The Shining later positiever geworden. De film wordt nu gezien als een schoolvoorbeeld van een angstaanjagende film.

3. Misery (1990)

Misery bereikt zijn hart-in-de-keel effecten zonder bovennatuurlijke gruwelen. Het is de geobsedeerde en sadistische zuster Wilkes die haar favoriete schrijver kidnapt, die dit voor elkaar krijgt. Terwijl haar krankzinnigheid steeds verder voortschrijdt gaan we ons instinctief verplaatsen in de beleving van de schrijver om te overleven, tegen elke prijs.

2. The Mist (2017)

Door een obscuur experiment botst onze dimensie met die van een nachtmerrieachtige wereld vol insectachtige monsters. Een groep mensen die zich in een supermarkt teruggetrokken hebben, proberen de huiveringwekkende situatie te begrijpen en een uitweg te vinden. De gruwel van The Mist zit hem niet alleen in de verschrikkingen die de dichte, ondoordringbare nevel herbergt. Vooral de toenemende hysterie van de personen in de schuilplaats, en de menselijke conflicten die dat oplevert, zorgt hier voor het sterke gevoel van dreiging.

1. It (2017, 2019)

Deze tweedelige verfilming van King’s magnum opus overstijgt volgens velen de miniserie uit de jaren ’90. In het stadje Derry sluimert een bovenaardse entiteit, die om de 27 jaar in de gedaante van verschillende monsters, waaronder een angstaanjagende clown, op kinderen jaagt. De vele klassieke schrikeffecten en de prachtige visuele effecten leveren een verrassend sterke en lugubere film op. Het helpt dat de kinderen die de boosaardigheid bestrijden ronde karakters met goede dialogen zijn.