Spionnenfilms

Een apart subgenre binnen actiefilms wordt gevormd door het genre spionnenfilms. Deze films gaan ondere andere over spionage, intrige, spanning en geheime operaties. Ook deze films draaien vaak om één centrale held die de hoofdfocus vormt van het verhaal. Een verschil met de bovengenoemde twee genres is echter het feit dat deze films minder alleen drijven op het gebruik van actie en geweld. Het verhaal speelt bij deze films namelijk ook een erg belangrijke rol; de spanning van spionnenfilms oftewel spionagefilms komt vooral voort uit de intrige en de geheime missies die een rol spelen in deze films.

Een goed voorbeeld van dit genre films is natuurlijk de franchise James Bond-films, die ondertussen bestaat uit meer dan 24 zeer bekende films. De Britse spion James Bond is vertolkt door verschillende acteurs en de films zijn wereldwijd bekend. Hierdoor is de James Bond-reeks één van de meest succesvolle filmseries ter wereld. Dit laat wel zien dat er een universele aantrekkingskracht uitgaat van het genre spionagefilms. De spanning, actie en het verhaal rondom spionnen spreekt zowel jong en oud blijkbaar aan, ongeacht cultuur of taal.

Een andere bekende stroming binnen de spionagefilms bestaat uit films die meer lijken op klassieke actiefilms, in de zin dat flitsende schietpartijen en vuistgevechten een belangrijke rol innemen in deze films, naast een klassiek spionnenverhaal waarin intrige en karakterontwikkeling een belangrijke rol innemen. Deze stroming bestaat uit films zoals de Bourne-reeks. Deze films zijn gebaseerd op de boeken van Robert Ludlum die intussen zijn vertaald naar drie films, die alle drie bekend staan om de spectaculaire actie, terwijl de kracht van de spanning en intrige van het genre spionnenfilm niet verloren zijn gegaan.