Waargebeurde dramafilms

Een laatste categorie dramafilms, die ook onderdeel kan zijn van de vorige genoemde categorieën, is de waargebeurde dramafilm. Dit betekent dat het een dramatisch verhaal betreft, zoals bijvoorbeeld één van de bovengenoemde soorten films, dat echt is gebeurd. Waargebeurd is hier echter, net als altijd in de filmwereld, een bewering die altijd met een korrel zout moet worden genomen. De aard van films en Hollywood brengen nou eenmaal met zich mee dat het aantrekkelijk is voor filmmakers om een waargebeurd verhaal, hoe spannend het uit zichzelf ook is, aan te dikken of anderszins te veranderen. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat karakters worden toegevoegd of weggehaald, bijvoorbeeld om het verhaal duidelijker of makkelijker te volgen te maken.

De kracht van waargebeurde verhalen is evident: wetende dat iets niet ‘zomaar een verhaaltje’ is, maakt dit verhaal voor het publiek veel aangrijpender en interessanter. Weten dat iets echt gebeurd is betekent namelijk ook dat het wellicht nog eens zou kunnen gebeuren, en dus ook de kijker zou kunnen overkomen.

Waargebeurde dramafilms zijn er in alle categorieën. Uiteraard zijn historische dramafilms vaak waargebeurd, net als oorlogsdrama’s, maar ook veel liefdesdrama’s (romantische dramafilms) bevatten vaak op zijn minst een kern van waarheid.

Een voorbeeld van een waargebeurd verhaal dat tevens ook geschaard zou kunnen worden onder de oorlogsdrama’s is de klassieke film Hotel Rwanda. Deze film speelt zich af tijdens het etnische conflict tussen Hutu’s en Tutsi’s in de Afrikaanse staat Rwanda, en alle verschrikkingen die daarmee gepaard zijn gegaan. Het vertelde verhaal wordt voor de kijker veel aangrijpender wanneer hij weet dat dit conflict zich echt heeft afgespeeld, en dat de in de film getoonde gebeurtenissen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

De kunst voor een waargebeurde film-maker ligt erin dat de film enerzijds geen documentaire moet worden. Het moet een spannende film, met logische opbouw en verhaal zijn. Dit vereist soms dat de filmmaker artistieke of verhaaltechnische keuzes maakt die wellicht niet helemaal in lijn zijn met het objectief navertellen van het verhaal, maar de film an sich wel ten goede komen. Aan de andere kant moet de film ook niet gaan overdrijven of dingen erbij verzinnen of anderszins te ver afwijken van het waargebeurde verhaal. Hiermee zou namelijk juist de kracht van het waargebeurde element in het verhaal verloren gaan.